Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hastrman (popis literární postavy)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Popis literární postavy-Hastrman

Hastrman je název příběhu od spisovatele Jana Nerudy z knihy Povídky Malostranské. Děj se odehrává slunečného srpnového odpoledne na konci 19. století na Malé Straně v Praze. Hlavní postavou je pan Rybář, který pro svůj zelený kabátek, jenž připomíná vodnický, dostal přezdívku „Hastrman“.
Pan Rybář byl malé postavy, velmi hubený až vychrtlý, celkově působil seschlým dojmem. Chodil shrbený.
Jeho obličej pokrývalo mnoho vrásek, nos měl špičatý. Šedivé vlasy si hladce přičesával k hlavě a vzadu spojoval v pevně svázaný cop. Tento účes měli jen 2-3 lidé v celé Praze.
Většinou nosíval zelený fráček se zlatými knoflíky.Kabátek měl krátký živůtek, ale velice dlouhé šosy, které sahaly až k lýtkům. Pod něj si obyčejně ještě oblékl bílou vestu, černé ¾ kalhoty, jenž byly přichyceny k sněhobílým podkolenkám stříbrnými sponami. Punčochy končily u tmavých bot ozdobených dvěma přezkami. Občas chodíval s holí s knoflíkem ze slonoviny, ale ne že by ji nutně potřeboval k chůzi, spíše ale pro okrasu. Nosil ji totiž, jen když šel na návštěvu.
Když se procházel, často se usmíval a pohvizdoval si, ne však vždy, ale jen při dobré náladě. Zdravil jen písknutím a zvednutím pravého ukazováčku. S každým promluvil několik přívětivých slov a rád poslouchal, co si jiní povídají.
„Hastrman“ si myslel, že zbohatl hledáním drahokamů, které sbíral v mládí na hoře Kozákově. Měl jich doma plnou skříň. Jednoho dne se je rozhodl prodat, ale zjistil , že nemají skoro žádnou cenu. Byl z toho zdrcený. Jeho příbuzní ho však přesvědčili, že pro ně není důležité jeho bohatství, ale on sám jako člověk.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT